Challenge

Dag 2 – herken het kind in jezelf. 

Zie jij nog het kind in jezelf met al haar talenten?

Als we als kind in ons opgroeien niet gezien worden in wie we zijn en in onze talenten, dan passen we ons aan om erbij te horen, om toch de waardering te krijgen die we nodig hebben om ons goed te voelen. Dan creëren we maskers, geconditioneerd gedrag en patronen op basis van de verwachtingen die wij rondom ons zien.

Dat vraagt echter veel energie van ons! Het druist in tegen onze natuur en ons ware zijn. Ergens zijn wij allen gaan geloven dat we iemand anders moesten zijn, en zijn we ons gaan gedragen naar gelang wat onze omgeving van ons verwacht. Dit vraagt echter heel veel van ons als persoon. En veroorzaakt na jaren stress wat kan leiden tot een burn-out bij volwassenen of woede-uitbarstingen bij kinderen.

We komen op een bepaald punt tot de vaststelling dat we niet weten wie we zijn en dat bijna niemand ons ziet voor wie we zijn. En dan begint de zoektocht naar ons authentieke stuk.

Een kind weet precies wie wij zijn en wat ons authentieke stuk is. Het wil daarmee verbinden en nodigt ons daar ook toe uit. Indien wij een job of zaak hebben die niet aansluit op wie we zijn, dan verliezen we ons gedurende de dag ook in onze patronen of maskers. Na onze werkdag moeten we toch nog de energie vinden om mama, huisvrouw en partner te zijn. Wanneer dat niet zo vlot verloopt zoals we zouden willen voelen we ons schuldig.

Het is ook voor ons belangrijk om verbinding te hebben met ons authentieke stuk. We komen daar later op terug bij het thema zelfzorg. Ongeacht de mate waarin we gedurende de dag even afgescheiden geraakt zijn van ons authentieke stuk, we kunnen altijd de beweging terug maken! Het is mijn missie om je daarbij te helpen aan de hand van de volgende filmpjes.

Weet dat elke dag een kans is om verandering te brengen, om andere keuzes te maken!

Activiteit 2

1: Sluit jouw ogen en ga denkbeeldig terug naar jouw kindertijd. Naar het moment dat je 5 jaar was. Toen zat je in de kleuterklas. Kan je je herinneren hoe je eruit zag in die tijd? Welk kapsel had je? Welk kleur van haar? Welke kledij droeg je? Was deze kleurrijk of eerder niet opvallend? Had je veel vriendjes, was je verlegen of eerder aanwezig? Welke emoties had je het meeste? En hoe voelde de wereld aan voor jou? Wat kon je goed en wat minder? Wat zie je allemaal?

2: Zoek nu drie foto’s van jezelf. Eentje van 5 jaar, een foto van 8 á 9 jaar en een foto als puber. Schrijf bij de foto drie specifieke dingen die je eigen maken. Herken je jouw kind hierin?

3: Leg nu een foto van waar je 5 jaar bent naast de foto van de volwassen versie van jezelf.  Wat herken je nog van jezelf in de volwassen versie dat je toen al had als kind?  Welke eigenschap? En welke eigenschap zie je niet meer en zou je graag weer terug wat meer in je leven krijgen? En wat van jezelf zie je terug in je kind?

ps Vergeet de papa niet! Jullie kunnen deze activiteit doen met alle gezinsleden.

Je kunt dit invullen in het werkboek.

Adres

Pereboomstraat 11
9870 Zulte
Oost-Vlaanderen – Belgie

Webdesign door Roots Webdesign 2024
Coach Hoeve