BMA

Les 3.1 Wat voel ik allemaal?

De stresspot.

Stress verblindt je voor de mooie dingen in het leven.

Ik heb een ondertiteling geplaatst bij het filmpje aangezien er terug een beetje wind was. Mijn excuses voor de fouten in de ondertiteling! Maar ik sta dan ook voor fouten. Mocht er toch iets geraakt worden ga dan even na vanwaar dit gevoel komt?

De filmpjes zijn samen opgenomen met Martine Huurman en gaan over wat er juist gebeurd in ons lichaam bij stress.

Activiteit 1

Om samen te doen met jouw kind!

Maak een stresspot

1: Van wat krijg je stress?

2: Van wat krijgt jouw kind stress?

Kies voor ieder onderdeel een stressbal (een echte bal, of een steen, of een van de geprinte stressballen uit het werkboek. Je mag je fantasie gebruiken!) en vul die in de pot terwijl je benoemt wat stress geeft.

Zie je hoe snel de pot zich vult met stress? Grote en kleine dingen kunnen ons stress geven! Soms ben je je er helemaal niet van bewust hoe vol de pot al zit. Kinderen zijn heel gevoelig! Zij voelen vaak ook aan dat de ouders stress hebben (soms zelfs voordat ze het zelf door hebben).

3: Hoe kan je het stressmoment ombuigen naar iets positiefs en koppel daar een leuke activiteit aan. Als je iets positiefs doet, wordt de stress waarschijnlijk minder. Je mag dan een stressbal uit de pot halen als je wil. 

Deze opdracht gaat om bewustwording! We hebben vaak meer stress dan we weten, en we weten vaak niet hoe we met die stress kunnen omgaan. Een interessante oefening voor jou als ouder (ook jij hebt stress!) om samen met je kind te doen. 

Tranen zijn van goud.

Waarom is het zo belangrijk dat we onze emoties benoemen, en vooral onze emoties laten zijn wat ze zijn?

Endorfine, Serotonine, Dopamine en Oxytocine: ESDO. Elk van deze vier hormonen zorgen voor een speciaal soort geluk.

 

 

Sommige kinderen nemen elke steentje vast, klimmen op de hoogste boom en willen altijd meer. Maar hoe komt dat nu juist?

Activiteit 2

Om samen te doen met jouw kind!

Er staat een complimenten spel klaar. Jullie kunnen deze ook zelf maken. Gebruik al je fantasie!

Wist je dat kinderen met ADHD te weinig dopamine hebben? En dat deze kaartjes met complimenten een dopamineshot geven aan je kind? Je hebt dopamine nodig om je gelukkig te voelen. De uitdaging is om jezelf gedurende de dag dopamine shotjes te geven, en jezelf dus positiviteit te geven op een goede manier (en niet met verslavende middelen, zoals een telefoon, snoep, games of iets anders). Jij als ouder kan dit doen door meer positieve activiteiten te doen (kijk naar de activiteit hierboven), knuffelen, wandelen etc. Er zijn veel kleine manieren! 

Het complimentenspel is leuk om samen te maken, en leuk ook om te ontvangen! 

Veel plezier!