Challenge

Dag 7 – Het is essentieel dat we regelmatig kunnen verbinden met elkaar op een dieper niveau.

‘Om nieuwe dingen in je leven toe te laten, zul je eerst een paar oude dingen los moeten laten’.

 (De kwaliteit van de video is niet zo optimaal. Mijn excuses hiervoor.)

Vandaag koppelen we even terug naar het systemische en zetten we jouw systeem van herkomst uit. (Mocht je nog meer willen weten over dit thema, er staat een blog op de website) Om de rol van ouder ten volle te kunnen opnemen is het namelijk essentieel dat jij vanuit jouw eigen plek handelt en zorgt. Enkel dan sta jij in jouw kracht en kan de levensenergie door jou stromen, zo kan je er ten volle zijn voor jouw kind.

Je kind kan verschillende rollen aannemen binnenin het familiesysteem. Afhankelijk van hoe het zich voelt en in welke situatie het kind terecht komt. Vaak ontstaan deze gedragingen al vanuit het familiesysteem. Als je als moeder of vader weet welke rol het kind opneemt zal het voor jou makkelijker zijn om daarop te anticiperen.

 

Activiteit 7

Voor de volgende activiteit kies vijf knuffels uit. Elke knuffel staat voor een ‘ikje’ die jouw kind kan zijn. Bijvoorbeeld de ‘boze ik’, de ‘verantwoordelijke ik’, de ‘verdrietige ik’, de ‘helpende ik’, de ‘baby ik’ de ‘luie ik’ enz. Leg de vijf knuffels neer in een ruimte en benoem elke knuffel met zijn of haar ‘ikje’. Laat je kind bewust bij elke knuffel gaan staan. Laat het kind de knuffel oppakken en vraag wat ze voelen bij die knuffel? Vraag welke knuffel het meest aanwezig is in zijn of haar leven? Heb je een kind dat veel verantwoordelijkheid draagt, dan zal deze knuffel het meest aanwezig zijn. Vraag ook welke knuffel het minst aanwezig is? Vervolgens vraag je hem of haar of ze dit willen veranderen? Wat is er nodig om bijvoorbeeld de spelende knuffel meer aanwezig te laten zijn? Bedenk samen met je kind een activiteit zodanig dat deze knuffel meer aanwezig kan zijn en plan die in in de komende week. 

Je kan de rollen ook omdraaien. Zo kan het kind een beer neerleggen die hij aan de eigenschappen van mama of papa linkt. Net zoals bij de opdracht van het kind mag hij ook de beer die het meest aanwezig is neerleggen, en die het minst aanwezig is achteraan leggen. 

 

 

Yeaaah! Ik start binnenkort met mijn nieuwe programma “Beweeg mee met ADHD” (OF HSP, ADD, ASS OF IETS ANDERS :)). Als challenge deelnemer ontvang je aan het einde van de challenge meer informatie!