Hop paardje Hop samen naar de top

Het overwinnen van faalangst en negatieve gedachten

In mijn begeleidingstraject voor jongeren komt faalangst regelmatig naar voren als een belemmerende factor. Het is een bekend fenomeen waarbij kinderen zich overweldigd voelen door negatieve gedachten en angsten wanneer ze worden geconfronteerd met uitdagingen. Om dit patroon te doorbreken, heb ik een creatieve en effectieve methode ontwikkeld:

het schrijven van succesverhalen.

Een van de activiteiten die ik samen met de kinderen onderneem, is het maken van een tekening waarop een paard over een berg loopt. Deze berg symboliseert het obstakel of probleem waar ze mee worstelen. Samen met het paard zetten we stap voor stap vooruit en komen we steeds dichter bij ons doel. Onderweg stuiten we op verschillende obstakels, gesymboliseerd door bloemen, maar we laten ons niet afleiden en blijven gefocust op ons doel.

Naast het fysiek zetten van stappen, oefenen we ook met het herhalen van positieve mantra’s. Dit helpt om de focus te versterken en de hersenen te trainen in een positieve mindset. Een voorbeeld van zo’n mantra is:

‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan.’

Een fantastische spreuk geïnspireerd door Pippi Langkous, die ons eraan herinnert dat we in staat zijn om nieuwe uitdagingen aan te gaan en te groeien. Tegelijkertijd houden we ons doel in het vizier en verliezen we het niet uit het oog.

En dan, op een dag, staan we plotseling boven op de berg! Op dat moment stellen we onszelf de vraag: gaan we verder naar het volgende obstakel of nemen we even de tijd om terug te kijken, te reflecteren op onze groei en ons succes te vieren? Het is belangrijk om kinderen te laten zien dat ze niet constant hoeven te rennen, maar ook mogen vertragen en stilstaan bij hun prestaties.

Laten we een speciaal woord van dank uitspreken voor een prachtig meisje dat deelnam aan dit traject. Haar energie en doorzettingsvermogen hebben haar geholpen om faalangst te overwinnen en negatieve gedachten te weerstaan. Ze heeft geleerd dat ze in staat is om obstakels te overwinnen en successen te behalen. Samen hebben we bewezen dat het mogelijk is om samen met ons paard naar de top te gaan.

Dus, laten we blijven hoppen, samen met ons paard, op weg naar de top van het leven!