Er was eens een meisje dat ontzettend bang was voor honden en paarden.

Maar ze had een enorm doorzettingsvermogen. Ze trilde op haar benen en raakte soms zelfs zo angstig dat ze stopte met ademen.We begonnen naast de weide, maar op veilige afstand van de paarden. We deden oefeningen om haar lichaam sterker te maken en werkten aan haar ademhaling. Vooral haar lichaamstaal werd aangepakt om zo sterker te worden dan de angst. Werken met het lichaam is een van de belangrijkste basis zaken. Als we het  lichaamstaal veranderen of als het kind daar bewust van wordt dan is dat al een hele stap richting het doel.

Na de eerste sessie stuurde ik haar naar huis met als activiteit om overal post-it te plakken met de (mantra) met de boodschap “De angst mag er zijn, maar niet zo groot”. Om zo haar conditioneren op een andere manier te laten werken.

Zo kwam ze na twee weken terug en stonden we tussen de paarden. we borstelen de paarden en werkten op de ademhaling. Zo ademden we samen met de paarden en maakten echt contact. 

Ik vertelde wat verhaaltjes over het karakter van de paarden en koppelde dat zo aan haar talenten en karakter trekjes. Zo voelen kinderen zich verbonden.

De derde week borstelden we de paarden en gingen we met Kita onze hond aan de slag.

Zo gingen we wanden en liep het meisje rechts van mij en Kita links. Ik deed Kita en lange koort aan en terwijl we wanderden stopte ik het koord van Kita in haar handen maar we hadden Kita nog alle twee vast. Terwijl liet ik haar iedere keer naar een boom in de verte kijken. Terug om de focus op de boom te houden en niet op de angst. Na 500m vroeg ik of Kita eventueel tussen ons kon wandelen maar we haar nog steeds samen vast zouden houden, en ze stemde in. Terwijl we dit deden bleef ik haar vragen stellen, en zijden we luidop ‘de angst mag er zijn maar niet zo groot’ en hielden focus op de bomen. Zo liep Kita tussen ons. Na 100 meter liet is Kita los en wandelde ze alleen met de Kita. Na 20 seconden zei ik ‘kijk eens je wandel al 10m alleen’. 

Toen vloeide alle angst weg.

 

In de  vierde week ga ik deze techniek aan de mama leren zodat ze samen aan de slag kunnen gaan met een hond van de familie.

In de laatste sessie gaan we nog alles eens bekijken waar we nog aan kunnen werken en maken we een stappen plan voor de toekomst.

Van een succes verhaal gesproken.