30 dagen challenge.

Als je alle regels volgt, mis je alle lol.

Jouw energie is kostbaar, daarom draait het helemaal om jou en alleen om jou. Vandaag wil ik je een activiteit voorstellen waarmee je echt bewust leert omgaan met je energie.

Begin vandaag al met jezelf af te vragen bij alles wat je doet:

✓ Doe ik dit voor mezelf of voor een ander?
Als het antwoord twee keer ‘nee’ is, dan doe ik het niet.

Als het antwoord een keer ‘nee’ is, stel ik mezelf deze vraag:
✓ Maakt dit mij gelukkig of is deze persoon mijn liefde waard?

Aangezien ik zelf niet veel energie heb op een dag stel ik mezelf vaak deze twee vragen om bewust te worden waaraan ik mijn energie geef    😉 Ik wil je er even aan herinneren dat je mij twee vragen kunt stellen zodat ik je deze week op weg kan helpen. Aarzel niet om ze te stellen ik ben er om te helpen!

Ik heb je uitgenodigd op de WhatsApp of via de onderstaande link.

Veel plezier en succes!

Liefs joke ❤️

Dag 2;

Wist je dat je door zaken kort te herhalen veel meer bereikt dan door eerst te veel te willen veranderen en dan te beseffen dat de verandering te veel is en je het niet kunt volhouden?

Daarom is het beter om bij het begin te beginnen en kleine subtiele veranderingen te maken. Richt je op je doel en niet op wat niet mogelijk is.

Kun je vandaag al wat duidelijker je grenzen aangeven?

Zo ja,

– waar merk je dat in?

– Wat levert het je op?

– Wat kost het je?

– Wat zou je nog anders willen zien?

– Wanneer wil je dat bereikt hebben?

Heb je een specifieke datum in gedachten?

✓ schrijf deze op samen met je doel en stop het ergens weg in een kast?

Dan kunnen we daar naartoe werken.

❤️ succes 

Dag 3;

Hoe vaak zeg je eigenlijk “Ik ga het proberen”? Maar het feit is dat als we blijven proberen we niet in actie komen en feitelijk stil blijven staan. Het spreekwoord zegt dat we al doende leren. Maar we verliezen ook veel positieve zaken doordat we van jongs af aan geleerd hebben om snel te zeggen “Ik ga het proberen”, omdat we bang zijn om actie te ondernemen en de kans lopen om te falen.

Maar fouten bestaan niet, ze helpen ons groeien!! 

Ik maak zoveel fouten denk je dat dit niet beter kan? Op dit moment geef ik het allerbeste van mezelf maar misschien kijk ik er volgend jaar naar terug met een heleboel nieuwe ervaringen en denk ik bij mezelf: wat zei ik toen? Zolang we alles doen met een positieve intentie en blijven bewegen kan er niets fout gaan alleen maar dat we kunnen leren van onze groeifouten.

❤️ Wees mild voor jezelf.

Dag 4;

Vaak wanneer we onze grenzen stellen voor onze kinderen en ons kind hier niet zo positief op reageert worden we vaak geraakt. En als dit gebeurt gaan we onze grens verleggen zodat we een gelukkig kind houden.

Maar wat brengt het je in de toekomst?

Dit is een vraag die ik mezelf vaak stel. Sommige kinderen hebben geen stopknop of zijn niet zo snel tevreden waardoor ze niet kunnen stoppen. Daarom is het zo belangrijk dat jij je grenzen aangeeft. Ik leg je meer uit in het filmpje.

Activiteit; kijk eens wanneer je wel je grenzen kon aangeven en wees daar vooral blij mee.

❤️ Elk begin is een begin – ‘Rome is ook niet in één dag gebouwd’ – en we mogen allemaal groeifouten maken!

Dag 5;

Bekijk alles even vanuit helikopterview.

Een helikopterview kan helpen om een bredere kijk te krijgen op een situatie. Wanneer we ons te veel laten meeslepen in de details en het dagelijkse gedoe kunnen we het grotere geheel uit het oog verliezen. Door een stapje terug te doen en de situatie vanuit een helikopterperspectief te bekijken krijgen we een beter overzicht van de verschillende elementen die betrokken zijn en hoe ze met elkaar samenhangen.

Het helikopterperspectief stelt ons ook in staat om verbanden en patronen te herkennen die anders misschien niet zo duidelijk zouden zijn. Door de situatie vanuit de hoogte te bekijken kunnen we oorzaak-en-gevolgrelaties en mogelijke oplossingsrichtingen identificeren die anders over het hoofd zouden worden gezien. Het stelt ons in staat om een breder scala aan mogelijkheden te verkennen en creatieve oplossingen te bedenken.

Bovendien kan een helikopterview helpen bij het verminderen van tunnelvisie en het voorkomen van impulsieve reacties. Wanneer we verstrikt raken in de details kunnen onze perceptie en oordelen worden beïnvloed door onze emotionele reacties en beperkte tunnelvisie. Door een helikopterview te nemen kunnen we afstand nemen van onze emoties en objectiever naar de situatie kijken. Dit stelt ons in staat om weloverwogen beslissingen te nemen en effectiever te handelen.

❤️ Leun even achteruit, ook al is dit moeilijk! Je zult versteld staan van wat het je brengt.

Dag 6;

Wees blij als je kind zich even verveeld.

Verveling: goed voor het humeur

Dat klinkt tegenstrijdig, hè? We vinden verveling vooral iets negatiefs. ‘Ik verveel me dood’, hoor je je kind misschien zeggen. Of je wordt er zelf ongeduldig van: ‘Als je je zit te vervelen, ga je je kamer maar opruimen.’ Terwijl verveling niet alleen functioneel is, maar uiteindelijk ook blij kan maken. Loopt je kind te lummelen of vindt hij alles ‘saai’, dan betekent dit dat er rust is. Hij hoeft even niet actief na te denken, zoals op school of bij een spelletje.

Verveling en creativiteit

De creativiteit wordt ook gestimuleerd als een kind zelf gaat zoeken naar een oplossing om zich niet meer te vervelen. Dat kan verrassende ideeën opleveren en leert hem om ook in andere situaties creatieve oplossingen te bedenken.

Voordelen van vervelen

  • Van vervelen rust je kind uit. Even niets doen brengt zijn hersenen tot rust.
  • Tijdens het vervelen krijgt zijn brein tijd om eerdere prikkels te verwerken.
  • Door een beetje te dagdromen gaat hij zich tevreden of vrolijk voelen.
  • Van vervelen leert je kind denken in oplossingen. Hoe kan hij ervoor zorgen dat hij zich niet meer verveelt?
  • Verveling leidt vaak tot nieuwe ideeën en creativiteit

❤️ Even niets doen brengt onze hersenen tot rust.

dag 7;

Waarom worden kinderen zo vaak boos?

Kinderen met ADHD komen vaak meer uitdagingen tegen dan andere kinderen, waardoor ze gedurende de dag vaak boos kunnen worden. Er zijn ook kinderen die gedurende de dag alles opslaan en dan thuis een woede-uitbarsting krijgen. Dit roept gevoelens op zoals verdriet, teleurstelling, angst, schuldgevoel, leegheid, zich afgewezen en alleen voelen, machteloosheid of onzekerheid. Niemand voelt graag deze negatieve emoties maar als we hier eerlijk over zijn en er ruimte voor kunnen maken kunnen we een explosie of implosie van boosheid doorbreken.

✓ Dus probeer zo veel mogelijk uit te leggen zodat jouw kind de situatie en zichzelf beter leert begrijpen.

❤️ Boosheid is geen slechte emotie. Het is een emotie die aangeeft dat er iets

Dag 8;

Hoe bewust ben je van alles?

Stel jezelf deze vraag; doe ik dit bewust of uit gewoonte?
Wat als ik deze gewoonte zou veranderen?
Wat kan het me opleveren?
Wat kan ik nu al veranderen?

❤️ Zeg niet ik ga het proberen zeg ik ga het doen, de ene dag al beter dan de andere.

Dag 9;

Tips om de energie van je kind te veranderen

1. Creëer een rustige omgeving: Zorg ervoor dat de omgeving van je kind vrij is van afleidingen en prikkels die de energie verhogen. Denk aan rustige muziek, gedempte verlichting en een opgeruimde speelruimte.
2. Regelmatige routine: Een gestructureerde dagelijkse routine kan helpen om de energieniveaus van je kind in balans te houden. Zorg voor vaste tijden voor maaltijden, rust en activiteiten.
3. Lichaamsbeweging: Stimuleer regelmatige lichaamsbeweging. Dit kan helpen om overtollige energie te kanaliseren en te verminderen.
4. Ademhalingsoefeningen: Leer je kind eenvoudige ademhalingstechnieken voor ontspanning, zoals diep ademen en langzaam uitademen.
5. Schermbeperking: Beperk de tijd die je kind doorbrengt met schermen, zoals televisie, computers en mobiele apparaten. Overmatig schermgebruik kan de energie verhogen.
6. Positieve communicatie: Creëer een positieve en ondersteunende omgeving door je kind aan te moedigen om gevoelens te uiten en problemen op een gezonde manier op te lossen.
7. Voldoende slaap: Zorg ervoor dat je kind voldoende slaapt. Een goede nachtrust kan helpen om de energielevels gedurende de dag in evenwicht te houden.

Hoe snel je kind weer in energie zakt, kan variëren en hangt af van verschillende factoren, zoals de individuele kenmerken van je kind en de situatie. Het is echter altijd de moeite waard om te observeren hoe de energie van je kind verandert in verschillende omstandigheden, zoals wanneer iedereen thuis is of wanneer er ruzie is. Door bewust te zijn van deze patronen kun je mogelijk manieren vinden om de energie van je kind beter te beheren.

Als je beide hetzelfde type energie hebt, zoals beide “vuur” zijn, kan dit leiden tot verhoogde spanning en conflicten omdat elke persoon de neiging heeft om energie van elkaar over te nemen. In situaties waarin vuur op vuur botst is het nuttig om te kijken naar wie in staat is om zijn energie op een lager niveau te houden om de explosieve reactie te verminderen.

Ik hoop dat deze tips en informatie nuttig voor je zijn! Als je nog meer vragen hebt, laat het me gerust weten.

Dag 10;

Het kan moeilijk zijn om consequent te blijven vooral als het gaat om schermtijd en het terugdraaien ervan. Het gedrag van kinderen kan soms veranderen in iets dat agressief of negatief aanvoelt wanneer je hun schermtijd beperkt. Het is begrijpelijk dat dit een uitdagend situatie kan zijn. Om het tij te keren en je kind te helpen minder afhankelijk te worden van schermen is consequent blijven erg belangrijk. Onthoud dat het veranderen van een gewoonte tijd kost vaak zo’n 90 dagen. Het kan een langdurig proces zijn maar het is mogelijk om het te bereiken.

Het is normaal om af en toe te twijfelen of het vol te houden maar probeer vastberaden te blijven. Als je een keer niet consequent bent betekent dit niet dat je helemaal opnieuw moet beginnen. Herpak jezelf en ga verder met je inzet om de schermtijd te beperken.

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat je niet alleen bent in deze strijd. Veel ouders ervaren vergelijkbare uitdagingen en werken aan het beperken van schermtijd en het omgaan met negatief gedrag.

❤️ Blijf volhouden wees niet te streng voor jezelf maar consequent voor je kind. Jij hebt de kracht om het te doen!

Dag 11;

Het ouderschap brengt vaak uitdagingen met zich mee maar wanneer je een kind hebt dat hooggevoeligheid of ADHD heeft kunnen deze uitdagingen nog groter zijn. Deze extra verantwoordelijkheden kunnen veel van een moeder vragen, zowel fysiek als emotioneel.

Het is belangrijk om te onthouden dat je als moeder niet alleen maar een verzorger bent maar ook een individu met eigen behoeften en grenzen. Het kan verleidelijk zijn om jezelf volledig op te offeren voor de behoeften van je kind, maar op de lange termijn kan dit leiden tot uitputting, stress en een verminderde emotionele veerkracht.

Door regelmatig tijd te nemen voor zelfzorg geef je jezelf de mogelijkheid om op te laden en je eigen welzijn te bevorderen. Dit kan verschillende vormen aannemen, afhankelijk van wat voor jou werkt. Het kunnen kleine dagelijkse rituelen zijn, zoals het nemen van een ontspannend bad, het lezen van een boek of het maken van een wandeling. Of het organiseren van een oppas om wat tijd voor jezelf te hebben.
Door goed voor jezelf te zorgen kun je niet alleen je eigen energie en veerkracht behouden maar ook een positief voorbeeld geven aan je kind. Ze leren het belang van zelfzorg en het bewaken van hun eigen grenzen. Bovendien kun je, wanneer je jezelf in balans houdt beter reageren op de behoeften van je kind en hen de liefdevolle ondersteuning bieden die ze nodig hebben.

❤️ Dus, onthoud dat zelfzorg niet egoïstisch is maar essentieel voor jouw welzijn en de kwaliteit van jouw ouderschap. Neem de tijd om voor jezelf te zorgen, zodat je zowel een goede moeder kunt zijn als een gezonde en gelukkige versie van jezelf kunt blijven.